Home Personeelsbeleid Loonkost
Loonkost
Uw loonkost bedraagt makkelijk 35 tot 40% van uw omzet. Vaak nog meer, maar dan is het waarschijnlijk dringend tijd voor ingrijpende actie. En toch laten vele horeca-ondernemers zich hierin nog onvoldoende bijstaan. Door een gespecialiseerd sociaal secretariaat bijvoorbeeld.
Betaal realistische lonen
De hoge nettolonen die jarenlang gangbaar zijn geweest in de horeca, zullen zich langzaam maar zeker nivelleren. Weet dat 50% van de Belgen maximum 2.000 euro netto verdient – en velen nog veel minder – en dat zelfs wanneer zij op barema worden betaald, de horecawerknemers lang niet bij de laagste verdieners zitten, zoals vaak wordt beweerd. Vaak komen daar ook nog de fooien en gratis eten bovenop.
Zorg voor een evenwichtig loonpakket
Door de hoge loonkost in ons land bestaat er al jaren een hele waaier aan zogenaamde “extralegale voordelen”. Loonelementen die de werknemer nog steeds een mooi netto garanderen, maar die u minder kosten dan een gewone loonopslag. Denken wij daarbij aan maaltijdcheques, onkostenvergoedingen, een bonusplan, …
Kies het juiste statuut
In de horeca bestaan er tal van speciale statuten die uw tewerkstelling goedkoper kunnen maken. Denken we aan extra’s of flexi-jobs. Het komt er dus op aan steeds de juiste te kiezen.
Wist u dat een flexi-job of een student tot de helft goedkoper kan zijn dan een vaste werknemer ?
Hebt u er al eens aan gedacht om een aantal van uw vaste werknemers als flexi-jobbers uit te wisselen met een concullega ?
En wist u dat één extra die 9 uur per dag werkt u goedkoper uitkomt dan twee extra’s van 4,5 uur ?
Maak gebruik van de kortingen en verminderingen die de overheid u biedt
Op 1 juli 2016 ondergingen de doelgroepverminderingen voor jongere en oudere werknemers een grondige wijziging. Voortaan bepaalt elk gewest zelf de kortingen die u ontvangt voor deze groepen van werknemers.
Voor de horeca bestaat sinds 2014 ook een specifieke korting wanneer u gebruik maakt van aanwezigheidsregistratie. Doet u dit nog niet, dan laat u toch zo’n 2.500 € per kwartaal liggen.
Daarnaast bestaan er nog tal van systemen van school- en andere stages die uw personeelskost tijdelijk kunnen verlichten. En zelfs een korting tot 800 euro per kwartaal voor de werknemers die deze stagiairs opleiden.
Let op voor “verloren” uurtjes
Alle bovenvermelde elementen kunnen u helpen om uw loonkost te drukken, maar hebt u er ook al bij stilgestaan hoeveel loonkost er opgaat aan verloren uurtjes ? Te laat of te vroeg toekomen of vertrekken, onbetaalde pauzes, onrendabele uren…